Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, 28 June 2015

++ Makanan Pertama Bayi 6 bulan ++

Alhamdullilah, syukur.. Marissa da masuk 6 bulan.. Apa lagi banyak sgt menu kat kepala ibu ni.. 

                   Imanina Marissa
Tudia budak bambam.. 6 bulan berat bersamaan dengan 7.5kg.. Nak ikutkan ni la budak yg lahir xcukup bulan dengan berat 2.3kg..
G check up bulanan, nurse pun xsgka ni bdk lahir xckup bylan sb pertumbuhan mmg ikut graf.. Bangga ibu sb susukan baby secara eksklusif tpa susu formula.. Hoorayyyy!!!

Weekend lepas bermula la bagi makanan pertama untuk baby.. 

Menu pertama ialah ubi keledek..
Bahan2nya 
Ubi keledek
Air untuk rebus
Boleh jugak stim

Ubi keledik di potong dadu supaya cepat empuk.. Kemudian basuh bersih dan rebus sehingga lembut.

Da rebus blend bagi halus.. Saya guna blend brand tommee tippee.. Nk beli avent tak mampu mak nyah.. Hikhik..
Tp keinginan tu ada..kuang3x

Saya berminat beli blend ni sebab comeiii jer n sng nak bawa travel.. Ececehhhh.. Ayat mcm kerap sgt g travel kan.. Kuang3x..

Langkah seterusnya, da blend tapiskan lagi tau supaya halus sgt hasilnya..
Igat baby hya boleh mkn 1oz je utk pertama kali makan sehari okeii..
Hasil tapisan xsempat nak amek pic sb baby da lapoooo sgt.. 

Ni ha'h muka budak yg xsabaq nak makan..

K, nt smbg lg dgn resepi yg lain pulak.. Daaa

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...